SAPPERSDAG

van Mooi Straten

 

 

 

 

 

SAPPERSDAG IN OIRSCHOT

Laat je eigen appelsap persen in Het Groene Woud.

Soms weten mensen geen goede raad met een overdaad aan fruit. Het bloeit, groeit en valt van de bomen. Laat er sap van persen! Meld je aan per e-mail op sappers@mooi-straten.nl

Stichting Mooi-Straten laat jaarlijks in September een mobiele sappers komen. Mensen met fruit kunnen zich aanmelden om met appels en peren naar Oirschot te komen. In de mobiele sappers wordt van iedere 8 tot 10 kilo fruit ongeveer 5 liter sap geperst. Het sap wordt na het persen eerst gepasteuriseerd (verhit) en vervolgens vacuüm verpakt in een plastic zak met tapkraantje. Het sap is in gesloten verpakking tot 2 jaar houdbaar.

Voor het laten persen van een pak sap betalen mensen € 6,-.. Betalen bij voorkeur met een PIN-pas.

 

Fruit

Zorg voor goede appels en peren (niet overrijp of rot). Er kan maximaal 25% peren bij de appels voor een zoeter sap, te veel peren geeft verstoppingen. Tenzij het stoofperen zijn, die kunnen in alle verhoudingen gemixt worden met appels.

Mensen die minimaal 50 kg appels en peren willen laten persen kunnen zich aanmelden. Alleen appels mag ook. Vanaf 400 kg krijg je gegarandeerd het sap van eigen fruit. Kleinere porties worden bij elkaar gevoegd en later weer opgedeeld om de installatie efficiënt te laten werken.

 

Geen of niet genoeg fruit?

In samenwerking met de Philips Fruittuin in Eindhoven kopen we vaak wat appels in, die tegen inkoopsprijs ter plaatse kunnen worden overgenomen. Hiermee kun je je eigen voorraad fruit wat aanvullen.

Het is ook mogelijk om vers sap te kopen. De kosten hiervoor bedragen €10,- per pak. De pakken kunnen op de persdag ter plaatse gekocht worden tussen 10:00 en 17:00 uur zolang de voorraad strekt.

 

Sappersdag 2024 – zaterdag 14 september

Zaterdag 14 september staat de sappers bij Café 't Zand aan de Bestseweg 52 in Oirschot. Er is helaas geen ruimte voor mensen die spontaan langs komen met fruit, meld je dus aan.

Je kunt je opgeven voor het persen via sappers@mooi-straten.nl. We plannen je dan in op een bepaald tijdstip zodat je niet lang hoeft te wachten en het niet te druk wordt op het terrein. Graag naam, telefoonnummer en geschatte hoeveelheid fruit (in kg) doorgeven.

<