SAPPERSDAG

van Mooi Straten

 

 

 

 

 

SAPPERSDAG IN OIRSCHOT

Laat je eigen appelsap persen in Het Groene Woud.

 

Te vaak weten mensen geen goede raad met een overdaad aan fruit. Het bloeit, groeit en valt van de bomen. Veel te veel fruit is vaak een overlast voor de mensen. Dus laat je er nu sap van persen. Meld je nu al aan per e-mail op sapdagoirschot@gmail.com

 

Stichting Mooi-Straten laat ook dit jaar weer een mobiele sappers komen. Iedereen uit de wijde omgeving van het Groene Woud kan zich aanmelden om met appels en peren naar Oirschot te komen. In de mobiele sappers wordt van iedere 100 kg fruit ongeveer 10 tot 12 pakken sap van 5 liter geperst. Het sap wordt na het persen eerst gepasteuriseerd en vervolgens vacuüm verpakt in een plastic zak met tapkraantje. Het sap is in gesloten verpakking tot 2 jaar houdbaar.

 

Op zaterdag 14 en eventueel ook zondag 15 september komt de mobiele sappers naar Oirschot. Tussen 9.00 en 17.00 uur kunnen we mensen met hun eigen appels en peren weer aan lekker sap helpen. De Sappers staat dan bij Café 't Zand aan de Bestseweg 52 in Oirschot. Geef je nu al op om zeker te weten dat je terecht kunt.

 

Mensen uit Best, Oirschot en alle omliggende gemeenten kunnen we het heerlijkste sap leveren. Mensen kunnen die dag met de eigen appels en peren komen om daar appel- of appel-perensap van te laten maken. Het sap wordt gepasteuriseerd en in 5 liter pakken met een tapkraantje verpakt. Van ca. 8 tot 10 kilo fruit komt ongeveer 5 liter sap. Voor het laten persen van een pak sap betalen mensen € 6,-.. Betalen bij voorkeur met een PIN-pas.

Fruit dat nu al bijna rijp is, kunnen de mensen opslaan in een koelcel, bijvoorbeeld bij een aspergekweker. Omdat er nu al veel fruit rijp is, is het zonde om dat te laten rotten. Het beste sap krijgt men ook van fruit dat niet overrijp is. Overrijp fruit verstopt de pers en is daarna minder lang houdbaar.

 

Appelsap bestellen kan ook.

Mensen die vorige jaren genoten hebben van het heerlijke verse appelsap willen we dit jaar zeker niet teleurstellen. Zij kunnen via ons pakken appelsap kopen. In samenwerking met de Philips Fruittuin in Eindhoven laten we een aantal kisten appels komen om te persen voor de verkoop ter plaatse. Mensen kunnen via onderstaande e-mailadres pakken sap reserveren, die op die dag geperst gaan worden. Die pakken kosten € 10,-

 

Kom zelf met je eigen fruit

Ieder jaar gaat er te veel fruit verloren omdat mensen niet meer weten wat ze er mee moeten doen, of omdat ze niet de tijd hebben om er iets mee te doen om het te conserveren.

Mensen die minimaal 50 kg appels en peren willen laten persen kunnen zich aanmelden. Alleen appels mag ook. Vanaf 400 kg krijgt men gegarandeerd het eigen sap van het eigen fruit. Kleinere porties worden bij elkaar gevoegd en opgedeeld om de installatie efficiënt te laten werken.

 

Bewaar fruit in een koelcel.

Op dit moment is er al veel fruit rijp en het duurt nog lang voordat het 14 september is. We hebben daarom met een aspergekweker een afspraak kunnen maken om daar het fruit dat nu al rijp is te mogen opslaan in een koelcel. Er hoeft dus niets verloren te gaan. Iedere zaterdag tussen 10 en 12 uur kunnen we bij de koelcel terecht om het fruit in te brengen. Ter plaatse zijn voldoende plastic kratten om het fruit in op te slaan. Het mag ook in eigen houten kisten opgeslagen worden, maar geen plastic zakken of kartonnen dozen. Zorg er voor dat dit fruit niet gebutst, beschadigd of overrijp is. Dan gaat het rotten.

 

Vooraf aanmelden

Meldt u zich zo snel mogelijk aan om mee te doen aan deze sap-pers-dag, dan kunnen we u garanderen dat er tijd is om uw fruit te persen. Heeft u nu al rijp fruit dat u in de koelcel wilt laten bewaren, regel dat dan even.

 

Het liefst doen we alles per e-mail:

sapdagoirschot@gmail.com “. Vóór 12 september in Oirschot.

Het mag eventueel ook schriftelijk naar Sap-pers-dag Oirschot, t.a.v. Jan Waalen, Straten 13-B, 5688 NJ  Oirschot.

<